fredag den 3. september 2010

KL’s Digitaliseringsstrategi

Siden foråret har KL sammen med mange kommuner arbejdet på en ny fælles digitaliseringsstrategi. Strategien er nu i høring hos kommunerne. Høringen er imidlertid ikke kun forbeholdt kommuner, da alle interesserede er velkomne til at komme med input i høringsfasen. Læs oplægget her

SKRIV Høringssvar !
Høringsfristen er 1. okt. 2010

Danmarks Biblioteksforening opfordre alle biblioteker til at lave høringssvar eller få deres kommune til det. Specielt med henblik på at få etableret Danskernes Digitale Bibliotek.

Vi vil også gerne have, at I lægger jeres høringssvar eller kommentarer ind på denne blog, så vi kan inspireret hinanden.

I må også meget gerne sende jeres færdige høringssvar til mig msh@dbf.dk

Fokus for strategien er løsning af konkrete initiativer, som skal være med til at skaffe kommunerne et økonomisk råderum til politiske prioriteringer. Råderummet skal skaffes gennem at gøre kommunen effektiv og at­traktiv gennem samarbejde med resten af landets kommuner som en samlet sektor.

I strategien skriver KL:

Det digitale folkebibliotek
Borgerne vil i stigende grad efterspørge digitale ydelser på bibliotekerne i form af e-bøger, netmusik, artikler, databaser osv, hvor formidlingen sker over internettet. Udvalget om Folkebibliotekerne i videnssamfundet har anbefalet, at der etableres et digitalt bibliotek, som er en fælles digital for-midling til borgerne.

KL støtter anbefalingen om det fælles digitale bibliotek. Inden kommunerne går sammen om store fælles digitale initiativer på biblioteksområdet, må indholdet af denne anbefaling konkretiseres. KL og Kulturministeriet påbegynder derfor nu en proces, der skal afklare de nærmere rammer i form af økonomi, organisering og styring af det digitale bibliotek. Samtidig er det nødvendigt at klarlægge kravene til den fremtidige digitale infrastruktur på biblioteksområdet, som det digitale bibliotek skal være en del af. På baggrund af dette vil denne strategi blive opdateret med eventuelle fælleskommunale initiativer.

Hva skal der til?

Vi opfordrer alle til at komme med kommentarer eller udkast til høringssvar, så vi får skabt et godt grundlag for Danskernes Digitale Bibliotek.

Du kan læse en beskrivelse af Danskernes Digitale Bibliotek her

6 kommentarer:

  1. Hej Michel
    Godt initiativ.
    Der skal arbejdes med formuleringerne, men
    de umiddelbare input, der samstemmende kom fra DDB-arbejdsgruppe på Sandbjerg var :
    Folkebibliotekerne skal fremme fri og lige adgang til information.
    Bibliotek.dk sikrer idag fremskaffelse af fysiske materialer fra alle danske folke- og forskningsbiblioteker- for alle borgere uanset hvor i landet man bor.
    Hvis bibliotekerne skal sikre den fri og lige adgang må der tænkes en ny model for adgangen til digitale materialer. Licensbelagte databaser, ebøger, netlydbøger.
    En fælles basispakke - fælles nationale licenser skal sikre adgang til de samme kilder for alle - uanset om man er bosat i København, i Århus eller i Kerteminde.
    "Forretningsmodellen" kunne være inspireret af danbib-licensen.

    2. Det er bydende nødvendigt at arbejde for en lovgivning der sikrer pligtaflevering af digitalt publicerede værker - dels for fortsat sikring af bevarelse af kulturarven. Og dels for at opnå en en til stadighed ajourført nationalbibliografi.

    3. Der må udtænkes samarbejdsmodeller mellem udgivere/forlag og biblioteker, der gør det attraktivt for udgivere at eksponere værker på bibliotekerne (i fysiske rum og virtuelle rum)
    Stikord : "biblioteksafgift" for digitale værker- "låne"/"downlån"-modeller må tænkes nationalt (bibliotekerne faciliterer formidling= er med til at sikre fortsat produktion af kulturarv)
    Bedste hilsner Charlotte

    SvarSlet
  2. Bemærkninger til KLs digitaliseringsstrategi 2010-15

    Strategien på folkebiblioteksområdet er i fin samtråd med Carina-udvalgets rapport Folkebibliotekerne i vidensamfundet, 2010, og beskriver på side 86 situationen sådan:

    Også kultur- og fritidsområdet i kommunerne er under forandring. De digitale muligheder for at hente bøger, musik mm. ned fra nettet udfordrer de traditionelle biblioteker med fysiske bøger og skaber nye muligheder.

    og tager på side 93 og side 101 udfordringerne op med at lægge op til et samarbejde mellem KL og Kulturministeriet om Det digitale folkebibliotek, hvor der ses på de økonomiske, organisatoriske og styringsmæssige rammer.

    Det er ikke muligt nu at beregne de økonomiske konsekvenser for Haderslev kommune, men det er vigtigt overfor KL at påpege vigtigheden af, at der opstilles modeller, der sikrer at alle folkebiblioteker kan deltage i det rapporten kalder Danskernes Digitale Bibliotek uanset økonomisk formåen, så der ikke her skabes en skævhed i borgernes muligheder begrundet i den enkelte kommunes økonomi.

    Det betyder også at der skal arbejdes for ens og gennemskuelige finansieringsmodeller, hvor der desværre allerede nu bl.a på det digitale lydbogsområde, er en uoverskuelighed og usikkerhed der gør, at tilbuddet langfra er ens over hele landet.

    Generelt kan bibliotekerne bidrage til gennemførelsen af digitaliseringsstrategien med vore målrettede læringstilbud indenfor området til brugere og personale.

    Per Månson
    Bibliotekschef
    Haderslev bibliotekerne

    SvarSlet
  3. Hej Michel

    Jeg har nu (regner jeg da med) fået tilføjet to sætninger til Esbjerg Kommunes høringssvar. Det ene er til den generelle del og lyder:

    • Kommunerne kan/bør anvende eksisterende videns- og informationsinstitutioner, så som de kommunale folkebiblioteker, til at understøtte borgernes anvendelse af digitale selvbetjeningsløsninger og det generelle niveau for informationskompetence.

    Det andet er til delen og Børn & kultur og lyder:

    • Esbjerg Kommune bidrager til etableringen af et fælleskommunalt digitalt bibliotek, som sikrer borgerne ensartet, fri og lige adgang til viden og information uanset hvilken kommune, de bor i

    Det er selvfølgelig begrænset, hvor mange linjer, jeg kan få med i det fælles svar. Jeg regner ikke med at lave et selvstændigt svar fra biblioteket, men satser på at DB’s svar har gennemslagskraft 

    Mvh Annette Brøchner Lindgaard, Esbjerg Kommunes Biblioteker

    SvarSlet
  4. Vejle Bibliotekerne har bidraget til det kommunale svar med følgende:

    Kulturområdet er en del af af det i strategien nævnte fagområde for Børn og kultur.
    Der har tidligere på ugen været høringsmøde med Børn og Ungeområdet, som det største område af de 2.
    I strategien er beskrevet et initiativ vedr. det digitale folkebibliotek.
    Kommentarer hertil:
    Biblioteket ser det som et vigtigt punkt der ønskes prioriteret i høringssvaret.
    Der er en markant opbakning til initiativet, der ses som en nødvendighed for fremtidens bibliotek.
    Initiativet er blevet drøftet mellem bibliotekerne i region syd og der er også blandt dem en ensidig opbakning.
    I det hele taget hilses fælleskommunalt samarbejde velkomment.

    SvarSlet
  5. Gentofte Kommune støtter idéen om det digitale bibliotek. Der er brug for en it-arkitektur der, i højere grad end tilfældet er i dag, tager udgangspunkt i borgeren og ikke kommunen. Et borgercentreret digitalt bibliotek giver servicen der hvor borgeren er og virker sømløst på tværs af kommuner.

    Det Digitale Bibliotek bør bygges som Open Source for at sikre at ejerskabet bliver hos dem, der bidrager til udviklingen, og at udviklingen sker i netværk, hvor alle idéer og kompetencer udnyttes og tilføres.
    Bibliotekerne har på landsplan kontakt til 2/3 af den danske befolkning der enten bruger biblioteket hyppigt eller lejlighedsvist. For kommunerne er det en unik show-case for offentlig digitalisering.



    Lone Gladbo
    Kulturdirektør
    Ahlmanns Allé 6
    2900 Hellerup
    3998 5801

    SvarSlet
  6. Det er karakteristisk for næsten alle offentlige hjemmesider, at de er meget informationstunge - og derfor uoverskuelige. Hermed hægter man let en stor del af borgerne af. En anden mere hierakisk struktur vil være en fordel. Hertil kommer at det påvirker performance. Exempelvis har jeg fra "Udkantsdanmark" forsøgt at tilgå bibliotek.dk via mobilt bredbånd. Det tog 5 minutter (!!!) bl.a. fordi 44 elementer skulle loades. Hvem har tålmodighed til det? Hvem vælger at lægge bibliotek.dk som startside, når forholdene er således?
    Der må derfor arbejdes på to fronter: 1) bedre netdækning - stærkere forbindelser, 2) forenklede hjemmesider.
    Den offentlige digitaliserings succes afhænger af at så høj en procentdel af befolkningen evner og magter og har lyst til at anvende IT.
    Med venlig hilsen
    Johannes Balslev

    SvarSlet